Здравословно обзавеждане за баня и тоалетна

Когато планираме ремонт на банята и тоалетната и избираме обзавеждане за тях, в повечето случаи сме вторачени в цените. При по-голям бюджет, обръщаме внимание на качеството и дори на дизайна. Но нещото, което често пъти пренебрегваме е здравето. Какъв е „здравословният“ подход към тази тема?

Хигиена на банята и тоалетната

Стенните тоалетни са предпочитани пред стоящите тоалетни и моноблок предложенията, защото не правят контакт с пода. Така, неговото почистване е много по-лесно и вероятността да остане замърсяване по някой от ръбовете е много по-малка.

Когато избирате умивалник за банята, проучете внимателно моделите без преливник. Това е кухина в санитарния порцелан, която се превръща в перфектна среда за развитие на микроорганизми. Умивалниците без преливник са още един начин за повишаване на хигиената в банята и тоалетната. Имайте предвид, че съществуват умивалници с преливници, които са скрити в клапите и това е добро компромисно решение.

Покритието на санитарния фаянс е ключово важно. Колкото по-висок клас е обзавеждането, толкова по-гладка и прецизна е глазурата, с която те са запечатани. Колкото по-гладка е глазурата, толкова по-лесно нечистотиите отиват там, където им е мястото. Швейцарската марка за обзавеждане на баня Laufen предлага като опция за повечето от своите продукти т.нар. Laufen Clean Coat. Това е допълнителен слой глазура, която ограничава неравностите до 4 микрона.

Гланцираните плочки за баня са съществен елемент от лесната поддръжка на хигиената в банята и тоалетната. Матираните повърхности задържат много повече и се почистват доста по-трудно в сравнение с гланца.

Нашето здраве в банята и тоалетната

Медицинското столче за тоалетна чиния е съвместимо с всички модели тоалетни чинии, без значение от техния тип. Поставя се пред тоалетната и служи като опора за краката, така че формата на тялото да бъде максимално близка до естествената. Така се улеснява процеса по облекчаване на организма, като за хора от рискови групи (заболявания на дебелото черво, увредено зрение, възрастни хора, малки деца и др.) и така се предпазваме от ненужни здравословни рискове.

Бидето е сравнително чуждо за нашата култура и хигиена, но статистиката показва, че рискът от заболявания на дебелото черво е с 30% по-висок сред хората, които не го ползват. Същото се отнася и за карциноми на матката, което е ключово важно. В България, често пъти се отказваме от биде, защото банята и тоалетната са твърде малки.

Този проблем се решава с електронни бидета и смарт тоалетни, които комбинират двата уреда в едно. Хубавото е, че тези продукти имат функция за самопочистване след употреба и така не се грижим повече за тяхната поддръжка. Практически погледнато, по-доброто здраве в тоалетната е с цената на един смартфон (приблизително толкова струват електронните бидета като Multiclin на Roca), а срещу нея получавате по-добро здраве за цялото семейство.

Мебелите за баня са важна част от нашия комфорт на това място. Често пъти в преследване на по-достъпната цена се спираме на мебели, произведени от PVC. Пластмасовите шкафове може и да не се раздуват от влагата, както по-нискокачествените продукти от MDF, но в комбинация с топлината и водата, PVC мебелите отделят токсични вещества, които можем да си спестим.

Последен по ред е шумът, създаван от смесителите за умивалник и вана/душ, и пълнителите на тоалетните казанчета. Шумовото замърсяване е проблем навсякъде, а тихата им работа допринася за комфорт и спокойствие. Те са безценни навсякъде, но най-вече там, където винаги сме сами. Извън по-ниската консумация на вода, надеждността и дизайна, качествените смесители са максимално безшумни и за това си струва да инвестираме в такива продукти.

Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги. [Повече информация.]