Какво трябва да знаем, когато избираме вентилатор за баня?

Вентилацията е задължителна за всяко помещение, в което има влага. Това се отнася и за банята, особено ако в помещението няма прозорец. Тогава вентилаторът за банята е задължителен. На пазара обаче има много предложения. Кое е важното, което трябва да знаем преди да изберем вентилатор за баня?

Колко мощен трябва да е вентилаторът за баня?

Според БДС, мощността на вентилаторът за баня за помещение от около 4-6 кв м трябва да бъде 90 м3/ч. Това изискване залагат архитекти, строителни инженери и инженери по HVAC, когато работят върху проектирането на нова сграда. Този параметър обаче не е задължителен за вашата баня. Ако домакинството се състои от повече хора, е разумно да изберете по-мощен вентилатор за баня.

Хоризонтален или вертикален монтаж на вентилатора за баня?

Класическите вентилатори за баня могат да се монтират както хоризонтално (на таван), така и вертикално (на стена). Оптималният вариант е вентилаторът да бъде непосредствено над душ-зоната / душ кабината. Ако вентилаторът не е инсталиран директно на вентилационната шахта, трябва да се планира по-висока мощност, чрез която да се създаде напор за преодоляването на съответното разстояние. Другото подходящо място е над тоалетната чиния или ваната, като е добре отдалечеността на ОВИ тръбите от избраното място за поставяне на уреда  да не е голяма.

Какъв размер вентилатор за баня?

Жилищата в Бъгария най-често са с въздуховоди с Ф100 мм, има и такива с Ф120 мм и Ф 150 мм.  Преди да изберете вентилатор за баня задължително проверете диаметъра на въздуховода в банята – това е водещия признак за правилен избор. Имайте предвид, че можете да монтирате вентилатор с размер Ф100 на въздуховод Ф120, но тогава ще се нуждаете от преходници. Задължително проверете и монтажната дълбочина. Обикновено тя е между 60 и 80 мм, но изненади винаги са възможни. Предлагат се по-малки / Ф80 мм/ или по-плитки вентилатори, когато монтаж се налага да извърши в ъглите на помещението – тогава е добре да разполагате със схема на размерите за вашата ситуация и отново ще намерите решение.

Какви екстри може да има вентилаторът за баня?

На първо място е тихата работа. Стандартите за качествен вентилатор са около 25-30 dB. По-големите и мощни вентилатори очаквано генерират повече шум. По тази причина, много инженери препоръчват вместо един голям и мощен вентилатор, банята да бъде оборудвана с два по-малки и така нивото на шума ще се намали.
Горещо препоръчваме да изберете вентилатор за баня с автоматична клапа. Тя предпазва навлизането на миризми от въздуховода във вашата баня. На нашия пазар предложенията без клапа са малко, но все пак ги има. Останалите модели предлагат като допълнителна опция да се закупи и постави клапа. За сгради с обща ОВИ инсталация клапата е задължителна, за да ви предпази от миризмите във въздуховода.

Най-удобни са автоматичните вентилатори за баня, оборудвани с таймер или сензор за влага. Те деактивират устройството, в момента в който нивото на влажността падне до необходимите нива или изтече програмираното време на таймера. Умният дом настъпва и тук, вече има и вентилатори за баня, които могат да се управляват чрез приложение за смартфон.

Друго хитро решение са свалящите се панели. Такива вентилатори за баня позволяват по-лесно почистване, което пък намалява нивото на прах и удължава безпроблемната работа на вентилатора.

Каква защита от влага трябва да има вентилаторът за баня?

Минимумът е IP44. Продукти, означени с такава степен на защита могат да оперират в среда с частици с размер до 1 мм, като в същото време имат ниво на влагозащита равна на струя с директно насочена вода с диаметър 6,3 мм, без значение от посоката. Има и по-високи защити като IP57, които са подходящи за обществени места.

И на последно място можете да изберете вентилатор като цвят на панела, което ако е съобразено с интериора на помещението, би било прекрасен завършек на цялата баня. Съществуват цветни панели в голямо разнообразие – стъклени, хромни, бели, хром-мат, черни, черен мат, червени, сиви и т.н.

Посетете нашата категория Вентилатори за баня и вижте модели в наличност.

Свързани продукти

Вентилатор за баня E-100 G, бяло стъкло  ф100

Вентилатор за баня E-100 G, бяло стъкло ф100

Вентилатор за баня с луксозен преден панел от бяло стъкло, който лесно се сваля за бързо почистване. Характеристики :за тръба Ф 110 - диаметър Ф 100максимален дебит 115 m3/hразход 8wниво на шум - 31 D..

73.00лв.
Без данък: 60.83лв.

Вентилатор за баня с клапа, бял X-MART MATIC Ф 100

Вентилатор за баня с клапа, бял X-MART MATIC Ф 100

Вентилатор за баня с луксозен лицев панел от PVC , който лесно се сваля за бързо почистване. Характеристики :- за тръба Ф 110 - диаметър Ф 100- дебит въздух на час до 98..

92.70лв.
Без данък: 77.25лв.

Вентилатор с клапа, X-MART MATIC INOX Ф 150

Вентилатор с клапа, X-MART MATIC INOX Ф 150

Вентилатор за баня с луксозен лицев панел от INOX , който лесно се сваля за бързо почистване. Характеристики :  -  за тръба Ф 160 - диаметър Ф 150  -  дебит въздух..

158.34лв.
Без данък: 131.95лв.

Вентилатор за баня с клапа, бял SILENTIS Ф 100

Вентилатор за баня с клапа, бял SILENTIS Ф 100

Вентилатор за баня с луксозен лицев панел от PVC , който лесно се сваля за бързо почистване. Характеристики :- за тръба Ф 110 - диаметър Ф 100- дебит въздух на час до 98..

43.00лв.
Без данък: 35.83лв.

Вентилатор за баня с клапа, хром SILENTIS Ф 100

Вентилатор за баня с клапа, хром SILENTIS Ф 100

Вентилатор за баня с луксозен лицев панел от алуминий лъскав, който лесно се сваля за бързо почистване.Характеристики :    - за тръба Ф 110 - диаметър Ф 100&..

54.00лв.
Без данък: 45.00лв.

Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги. [Повече информация.]