Какво е къса проекция или обзавеждане за малка баня

Уви, не всички жилища разполагат с огромна баня, в която спокойно да планираме и разположим всичко необходимо. Малката баня е често срещано явление в българските жилища и това може да бъде огромно предизвикателство пред един бъдещ ремонт на банята. В тази публикация споделяме хитринки и съвети, извлечени от нашия 20-годишен опит като търговци и консултанти при обзавеждането на банята и тоалетната.

Какво представлява тоалетна с къса проекция?

Все по-често навлиза терминът „моноблок с къса проекция“ или „тоалетна с къса проекция“. Това са компактните модели, които са част от стандартните колекции обзавеждане за баня, разработвани от популярните марки. Те са с няколко (между 4 и 6) сантиметра по-къси, така че да предложат максимум функционално пространство, докато в същото време удобството при ползване се запази в максимална степен.

Наистина ли стенната тоалетна изисква повече място?

Краткият отговор е не. На пръв поглед изглежда точно обратното, защото стенната тоалетна, известна още като конзолна тоалетна чиния изисква структура за вграждане, която трябва да се вгради в стената. Истината е, че модерните структури за вграждане са изключително тънки (между 8 и 15 см). Ако се комбинират с компактна стенна тоалетна/стенна тоалетна с къса проекция, общата дълбочина ще бъде драстично с 8 до 10 см по-малка от тази на стандартния моноблок, без да губите от комфорта на ползване.

А компактен моноблок?

И друг път сме говорили за избора между стенна тоалетна и моноблок. Разбира се, имаме клиенти, които държат на класическата комбинация от монтирана на пода тоалетна чиния в комбинация с казанче. Добрата новина за хората с малки бани е, че пазарът предлага моноблок тоалетни, които са плътно долепени до стената (така пестите място). Има и моноблок с къса проекция, т.е. с няколко сантиметра по-къса тоалетна чиния в сравнение със стандартните.

В една истински малка тоалетна няма място за биде, за което знаем, че е въпрос на здраве и добра хигиена. В България все по-популярни стават т.нар. интимни душове, които се инсталират до тоалетната, с което към нея се добавя още една функция в рамките на наличното пространство. Някои производители предлагат и комбинирани продукти – тоалетна с вградена бидетна арматура, често пъти наричана и „турска тоалетна“.

Обърнете внимание!

Ако се борите за няколко сантиметра в зоната на тоалетната, имайте предвид, че сантиметрите, които ще „изгубите“ при стенната тоалетна, няма да бъдат спечелени ако долепите моноблок до стената, тъй като казанчето също изисква пространство.

Малките мивки за баня са неудобни!

Абсолютно правилно, те могат да бъдат истински неудобни. Но могат и да не бъдат. Модерното обзавеждане за баня предлага мивки за баня с къса проекция, както и мебели в комплект с умивалници с компактни размери. Често пъти, смесителните батерии при тях са разположени в единия ъгъл на мивката, но ширината може да бъде стандартна – от 50 до 80 см. Така до голяма степен запазвате удобството при ползване като в същото време пестите място. Ако погледнем колекция обзавеждане за баня Roca DEBBA, стандартната дълбочина на шкаф с мивка за баня е 47 сантиметра. Компактните варианти са с дълбочина от 37 сантиметра, т.е. печелите 10 см.

Микроскопична душ-зона? Има решение!

Тук най-важното е интелигентното проектиране. В оптималния вариант се определя суха и влажна зона. В сухата попадат тоалетната с мивката или мебел с умивалник, докато в мократа част е душ-зоната. Много от нашите клиенти се притесняват, че не могат да съберат и пълноразмерна душ-кабина и тоалетна с умивалник. Дори и при много малка баня или баня с тоалетна, това е възможно стига проектирането да е разумно. Тогава можем да мислим за параван или преграда по поръчка. Вариантите са много, като се започне от врати тип „хармоника“ до дискретна стъклена преграда, която се прибира към стената. Така, дори и при много малка баня имате възможност да осигурите пълната й функционалност без да прибягвате до варианти като завеси за душ, които са по-скоро компромисен вариант.

Свързани продукти

MERIDIAN COMPACT Моноблок със седалка и капак

MERIDIAN COMPACT Моноблок със седалка и капак

Къс моноблок Roca MERIDIAN с двоен бутон 3 и 6 литра и седалка и капак с овална форма. Долепен до стената с обща дължина 60 см.Предлага долно и задно оттичане. Има долно захранване на казанчето. Пр..

960.00лв.
Без данък: 800.00лв.

MERIDIAN COMPACTO Умивалник  60 / 32 с ляв отвор

MERIDIAN COMPACTO Умивалник 60 / 32 с ляв отвор

Умивалник Рока MERIDIAN COMPACTO 60 / 32 за стенен монтаж или се поставя върху плот/мебел. С отвор за смесителя в ляво. Удобно решение за малки помещения. Производител - Roca Испания.10 години гара..

274.80лв.
Без данък: 229.00лв.

GAP ROUND RIMLESS Моноблок компактен със седалка и капак, странично захранване на казанчето

GAP ROUND RIMLESS Моноблок компактен със седалка и капак, странично захранване на казанчето

Този моноблок е част от колекцията The GAP на реномирания испански производител Roca, без ръб отвътре и гладка външна повърхност за лесно поддържане на чистотата. Включва казанче със странично захранв..

869.69лв. 925.20лв.
Без данък: 724.74лв.

Debba Pack Compact Мебел за баня с умивалник, огледало и аплик 60

Debba Pack Compact Мебел за баня с умивалник, огледало и аплик 60

Колекция мебели за баня DEBBA представя нова гама решения на достъпни цени за да обновите Вашите санитарни помещения със стил и класа. DEBBA предоставя две разновидности –&nbs..

1,097.52лв.
Без данък: 914.60лв.

INSPIRA ROUND Компактна стенна тоалетна без ръб с капак плавно падане

INSPIRA ROUND Компактна стенна тоалетна без ръб с капак плавно падане

Ново предложение от Рока в колекция INSPIRA - компактна тоалетна чиния за стенен монтаж с RIMLESS технология за лесно почистване. Предлага се със седалка и капак плавно падане за безшумно затваряне от..

944.40лв.
Без данък: 787.00лв.

DUPLO WC компактна структура с дебелина 8 см.

DUPLO WC компактна структура с дебелина 8 см.

Структурата DUPLO COMPACT на Рока е с вградено казанче с дебелина 8 см и двойно отмиване, като разходът на вода може да бъде фиксиран: 4/2 , 4.5/3 или 6/3 л. В комплекта е включена и присъединителна т..

436.80лв.
Без данък: 364.00лв.

Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги. [Повече информация.]