Всичко важно, което трябва да знаем при избор на вана

Много българи все още смятат ваната за лукс, но по отношение на здравето тя е по-скоро необходимост. Доказано е, че вземането на вана веднъж седмично стимулиращо на възстановителните процеси в организма. Ето защо, при проектирането и обзавеждането на банята, ваната не трябва да бъде подминавана. Много от потребителите я избягват дали заради цена, дали заради пространство – истината е, че има много изгодни предложения, както и такива с малки размери. Добре е да знаем, че покупката и монтажа на ваната често пъти излизат по-евтино в сравнение с монтажа на душ-кабина. Помислете върху това преди да вземете окончателно решение. Не се лишавайте от вана, защото тя носи здраве, отмора и удоволствие (особено ако е за двама :).

В тази публикация споделяме всичко важно, което трябва да знаем при избор на вана за баня.

Модерните вани се произвеждат от три основни материала:

Акрилни вани

Това е лек материал с голяма здравина и плътност. Качествените акрилни вани са изработени от акрил, който е от семейството на стъклопласта. Реномираните марки държат изключително много на покритието на акрилните вани, което ги прави лесни за измиване след употреба и освен това има антибактериални свойства. Свободностоящите вани от акрил са популярни сред клиенти с по-големи бани, тъй като са подходящи за инсталация в средата на помещението. Тяхното предимство е, че не изискват крака. Качествените предложения са екипирани и с противоплъзгащо покритие. Основните предимства на акрилните вани са в това, че се пълнят много по-безшумно, задържат топлината в най-голяма степен и могат да бъдат произведени в нестандартни форми. Освен това, акрилните вани на Roca се предлагат с 10 години гаранция.

Друго важно предимство на акрилните вани е, че те подлежат на последващо оборудване с хидро и аеромасаж.

Стоманени вани

Това са най-евтините предложения на българския пазар, трябва да се подчертае, че те не са произведени от неръждаема стомана, както някои от българските потребители очакват. Хубавото е, че се предлагат в разнообразие от размери, включително малки вани за сядане с дължина от 100 см. Стоманените вани на Roca са с дебелина на стоманата от 2,4 мм.

Чугунени вани

Те са практически вечни, тъй като чугунът е изключително устойчив материал. Техният недостатък е голямото им тегло и високата им цена. Ако са качествено изпълнени, чугунените вани могат да запазят свежестта си в продължение на много години. Чугунените вани на Roca са в най-високия сегмент и се предлагат с противоплъзгащо покритие. Класическите свободностоящи вани на крака, които се инсталират в средата на банята по правило се изработват от чугун.

Размери и форми на ваната

Пазарът предлага голямо разнообразие от размери, като Roca предлага модели с дължина от 100 сантиметрови малки вани за сядане до 190 сантиметрови двуместни вани. Разбира се, на пазара има и по-големи предложения, но те по-скоро спадат към джакузитата. Класическият размер за вана е 170 см, но има и модели с дължина от 150, 160 и 180 см.

По отношение на размерите и формите, акрилните вани осигуряват най-голяма гъвкавост, тъй като производството им е много по-лесно. Те могат да бъдат неправилни форми, ъглови, както и такива с извивки за тялото и/или облегалки.

Начин на инсталиране

Начините за инсталиране на ваната са общо 3. Първият е при свободностоящите вани, където подът на помещението трябва да е предварително подготвен със сифон и изходи за студена и топла вода. Важно - това се прави преди да се сложат плочките!

Вторият възможен начин за инсталация на ваните е с вграждане. Вграждането може да е в пода, ако архитектурата на помещението го позволява или в т.нар. плот. И при тази инсталация е важно да планираме изходите за топла и студена вода, както и оттичане за сифона. Не трябва да се забравя, че при този тип вграждане трябва да има ревизионен отвор, през който да има достъп до сифона и канализацията под ваната. Добре е да се има предвид, че ваните с вграждане могат да се инсталират и без конструкция, но качественото нивелиране и лесния достъп до сифона се постигат много по-трудно. По тази причина препоръчваме и конструкция при този тип инсталация.

Монтажът с челни панели е характерен за ъгловите вани, но много от стандартните акрилни вани се оборудват с такива. При тях се завършват стените с плочки под и зад ваната, след което тя се инсталира с конструкция за нивелиране и се захваща към стената. След това, отпред се слага челен панел, чието лесно махане и слагане осигурява достъп до канализацията под ваната. При нужда, можете да си закупите и страничен панел.

Предимства и недостатъци на различните видове вани

Чугунените вани са скъпи и тежки, но за сметка на това са почти вечни. Акрилните вани са леки и в многообразие от форми, но цената им е съществено по-висока от тази на стоманените вани. Стоманените вани са най-достъпни, но пък не предлагат голямо разнообразие от форми.

Какво оборудване можем да очакваме от една вана

На първо място това е качеството на покритието. Реномираните производители предлагат устойчиво, антибактериално и противоплъзгащо покритие на ваната, без значение от материала, използван за направата. След това идват помощните средства като дръжки и подглавници. На пазара вече има сифони с двойна функция, през които ваната се пълни и изпразва. Тяхното предимство е в това, че водата не пада от високо, т.е. те са безшумни и запазват желаната температура на водата.
Първокласните производители и модели могат да бъдат оборудвани със следните атрактивни екстри:

Хидромасажни вани

При тях ключово важно е качеството на помпите, които трябва да бъдат тихи. За да бъде помпата безопасна, тя трябва да е снабдена с предпазен клапан срещу засмукване. При хидромасажните вани, можете да изберете цвета, размера и разположението на дюзите. Големите дюзи позволяват насочване и регулиране на силата на масажната струя.

Аеромасажни вани

Аеромасажната вана разчита на помпа, която нагнетява топъл въздух и го вкарва във водата. Дюзите се разполагат по дъното на ваната и са с малък диаметър. Целта им е да предизвикат ефекта на лимфния масаж в зоната на гръбнака. Този тип масаж е особено подходящ за хора, които не се движат достатъчно, тъй като лимфата в човешкото тяло не се изпомпва от сърцето, а се движи единствено с мускулите.

Комбинирани масажни вани

Комбинацията от хидро и аеромасаж обикновено се постига с две помпи, едната всмуква и вкарва под налягане вода, а другата се грижи за въздуха. Дюзите при комбинираните вани са отделни. Има и висок клас въздух + вода системи, които комбинират двете функционалности с една помпа.

Преди да изберем масажна система е важно да проверим с какви защити се предлага тя – дали има блокаж при спиране на водата и автоматичен стоп след определено време. Освен това, можете да изберете и масажна система за вана с нагревател, която поддържа желаната температура на водата.

Самопочистваща система за вани

Самопочистващите системи за вана са относително нови и изискват специални препарати. Те се предлагат от производителите на системата и са консуматив, но удобството е несравнимо.

Вани с хромотерапия и осветление

Осветлението за хромотерапията се монтира на нивото на водната линия и то комбинира няколко цвята светлина, които се сменят автоматично. Това създава предпоставки за допълнителен релакс.

Свързани продукти

TAZIA акрилна вана 170 / 70

TAZIA акрилна вана 170 / 70

Вана TAZIA е правоъгълна акрилна вана с размери 170 / 70 от санитарен акрил . Ваната е с усилен п..

270.00лв. 301.20лв. Без данък: 225.00лв.

NOLAH 170 x 70 Правоъгълна акрилна вана

NOLAH 170 x 70 Правоъгълна акрилна вана

Акрилна вана NOLAH 170 x 70 с усилен под и семпла правоъгълна форма, подходящи за всяка баня. NOLAH ..

321.60лв. Без данък: 268.00лв.

CONTINENTAL Правоъгълна чугунена вана 170 х 70 см

CONTINENTAL Правоъгълна чугунена вана 170 х 70 см

Правоъгълна чугунена вана 170 х 70 см Continental е предназначена за вграждане.Характеристики: Cифон..

1,322.40лв. Без данък: 1,102.00лв.

CONTESA Banaseo стоманена вана 100 x 70

CONTESA Banaseo стоманена вана 100 x 70

CONTESA Banaseo 100 x 70 Правоъгълна седяща стоманена вана.Тази колекция е лесно разпознаваема, з..

220.80лв. Без данък: 184.00лв.

EASY   акрилна вана 170 / 70  с масаж

EASY акрилна вана 170 / 70 с масаж

EASY акрилна вана 170/ 70 с усилен под и специално антибактериално покритие, което също има сцеплени..

2,997.60лв. Без данък: 2,498.00лв.

ELEMENT One-Piece акрилна вана 180 / 80

ELEMENT One-Piece акрилна вана 180 / 80

Roca ELEMENT правоъгълна акрилна вана 180 / 80 с интегриран панел - може да се постави в центъра ..

4,125.60лв. Без данък: 3,438.00лв.

BECOOL BIPLAZA акрилна вана 190 / 110

BECOOL BIPLAZA акрилна вана 190 / 110

BECOOL BIPLAZA акрилна вана 190 / 110 с изчистени линии . Голяма вана със сифон на дългата страна..

2,115.60лв. Без данък: 1,763.00лв.

WAITARA акрилна вана 150 / 100 лява без масаж

WAITARA акрилна вана 150 / 100 лява без масаж

WAITARA акрилна вана 150 / 100 от акрил с усилен под и специално антибактериално п..

450.00лв. Без данък: 375.00лв.

Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги. [Повече информация.]