Всичко важно, което трябва да знаете за мивките за баня

Умивалниците, наричани още мивки за баня са съществена част от една от трите зони в един санитарен възел – Зона Душ/Вана, Зона Тоалетна и Зона Умивалник. В нея можем да разположим стандартна мивка за баня, но може да я комбинираме с мебел за баня или пък с плот за умивалник. В тази блог публикация разказваме всичко важно, което трябва да знаете преди да изберете най-подходящия умивалник за вашата баня.

Размери на мивката за баня

В зависимост от наличното пространство, можете да определите оптималния размер на умивалника за баня. Стандартните мивки за баня са с широчина между 50 и 65 см – напълно достатъчни, за да имате комфортна площ. Ако имате повече пространство, можете да обмислите и по-големи предложения, някои от които са с плот от едната или двете страни – тези плотове са удобни места за козметика, сапунерки, аксесоари и пр. В случай, че сте в голямо домакинство и с голяма баня – вариант са двойните умивалници, с две корита, които могат да бъдат ползвани от двама души едновременно.

Компактните умивалници пък са удачни за малките бани. Те се различават от стандартните с това, че могат да бъдат с голяма широчина, но да бъдат с по-малък отстъп от стената (дълбочина). При тях, смесителите обикновено се монтират не централно, а в единия или другия ъгъл на умивалника. Разбира се, има и компактни умивалници с дълбочина 32, 36 или 38 см, на които мястото за смесителя е централно, като част от тях са в готови комбинации с мебели. Въпреки умалените размери те са чудесно решение за по-тесни помещения – тогава когато все пак искате да имате една пълноценна баня със всички уреди в нея.

Ако говорим за самостоятелна тоалетна, тогава най-подходящи са мини умивалниците. Те са с размери около 40-50 см в дължина и 35-25 см в дълбочина. За някои от тях също има разработени мебели – не събират много като обем, но отлично помагат да организирате пространството в помещението.

Порцеланов умивалник или ...

Класиката е порцеланов умивалник, което обаче не означава, че няма и други варианти. Можете да намерите мивка за баня от камък, стъкло, метал, санитарен акрил и дори обработено дърво. Порцелановият умивалник обаче има своите предимства. От една страна, модерните технологии позволяват производството на изключително здрави мивки. В някои предложения на Roca и Laufen се влага т.нар. синтетичен сапфир, известен още като герунд, който прави изделието изключително здраво. Това пък позволява създаването на т.нар. тънкостенни умивалници, чиито линии са изключително елегантни като колекция Roca INSPIRA или Ohtake by Roca. От друга страна, порцелановият умивалник, особено предложенията от висок клас са с много качествена глазура, което означава наистина гладки повърхности. А това води до лесно отмиване и безпроблемна поддръжка на чистотата.

Стенен умивалник, върху плот, полувграден, под плот или друго?

Мивката за баня, която се монтира на стената е българска класика от соц време насам. Добре е да знаем, че умивалниците за стенен монтаж освен върху стандартните анкери може да се монтира и върху конструкция, подобна на тези за стенните тоалетни /скрита в стената/. Изгодно решение е комбинирането на шкаф за баня с мивка. Мебелите за баня с умивалник са практично решение, чекмеджетата/вратите са оборудвани с механизми за плавно затваряне, сифоните са компактни, така че да не отнемат от вътрешния обем на шкафа, а умивалникът приляга плътно.

Умивалникът върху плот често пъти е тип „купа“, но не винаги. Има и модели, които са в друга форма, но със същия начин на монтаж. Този тип умивалници могат да се монтират и върху мебел, но те не покриват изцяло неговата повърхност. Съществуват мивки за баня, които се монтират под плот – те са особено популярни при проектирането и изпълнението на обществени места. Предимството при тях е, че поддръжката на плота е изключително лесна и няма ръбове, в които да се събират нечистотии. Освен тях съществуват и умивалници за полувграждане. Те сe монтират върху не толкова дълбок плот и излизат извън неговите очертания, могат да се комбинират и с мебел. За тях има разработени специални като височина смесители – MEZZO клас, които допълват зоната с точното удобство във височина.

Може ли един умивалник да има „екстри“?

Когато избирате мивка за баня, със сигурност трябва да знаете дали търсите модел с преливник или без, като това важи най-вече за стенните умивалници. Умивалниците тип купа рядко имат преливник, но все пак съществуват и такива модели.

Другото важно нещо, което трябва да имате предвид преди покупката на мивка за баня е дали тя да бъде с отвор за смесител или не. Това не се отнася за умивалниците тип купа, но е фактор при мивките за стенен монтаж. Стенният монтаж на смесителя за умивалник е все по-голяма рядкост и постепенно остава в миналото. Т.е., ако имате стенен умивалник и стенен монтаж на смесителя над него, трябва да търсите мивка без отвор за смесител или тапа за този отвор.

Ако искате нещо по-специално в банята, при премиум производители като швейцарската марка LAUFEN имате възможност да поръчате допълнително покритие, наречено CLEAN COAT, което представлява още по-фина глазура, правеща изделието по-лесно за почистване.

Когато говорим за покритие, не трябва да забравяме възможността за поръчка на санитарен порцелан с матирано покритие. То е безспорно ефектно и се вписва чудесно в някои стилове. Към това добавяме и цветния санитарен порцелан. Испанската марка Roca вече предлага освен стандартното бяло и бяла перла, кафе, черен оникс и беж. Някои от тях могат да бъдат с матово покритие и има възможност за комбинация с тоалетна в същия цвят. И не се съмнявайте – матовото покритие е така изработено, че хигиената в банята остава на най-високо ниво.

Свързани продукти

HALL 65 / 49,5 Умивалник за стенен монтаж

HALL 65 / 49,5 Умивалник за стенен монтаж

Умивалник правоъгълна форма Roca HALL 65 / 49,5 , комбинира се с полукнзола. С възможност за стенен монтаж или поставяне върху мебел за баня. Производител - Roca Испания.10 години гаранция на порце..

582.50лв.
Без данък: 485.42лв.

NEXO 55 / 44 Умивалник

NEXO 55 / 44 Умивалник

Умивалник NEXO 55 / 44 за стенен монтаж от икономичната серия порцелан с много добра цена. Може да се комбинира с полуконзола или конзола. Класически умивалник с един отвор за смесител и крепежни е..

96.00лв. 112.56лв.
Без данък: 80.00лв.

BOL Умивалник върху плот

BOL Умивалник върху плот

Умивалник BOL Ф 42 , кръгъл за поставяне върху плот или мебел .  Двустранно емайлиран , изработен с преливник .Комбинира се с висок смесител за умивалник или стенен смесител. Тази колекция е с..

270.00лв. 295.20лв.
Без данък: 225.00лв.

MERIDIAN 65 Умивалник за стенен монтаж

MERIDIAN 65 Умивалник за стенен монтаж

Умивалник Рока MERIDIAN 65 / 46, централно разположено корито.С възможност за стенен монтаж и комбиниране с полуконзола. Производител - Roca Испания.10 години гаранция на санитарния порцелан...

232.80лв.
Без данък: 194.00лв.

ELEMENT 70 / 38 Умивалник  върху плот

ELEMENT 70 / 38 Умивалник върху плот

Умивалник Roca ELEMENT 70 / 38 без отвор за смесител, правоъгълен. С възможност за поставяне върху мебел или плот. Дизайн на David Chipperfield.  Производител - Roca Испания.10 години гаранция ..

1,069.20лв.
Без данък: 891.00лв.

MERIDIAN COMPACTO Умивалник  60 / 32 с ляв отвор

MERIDIAN COMPACTO Умивалник 60 / 32 с ляв отвор

Умивалник Рока MERIDIAN COMPACTO 60 / 32 за стенен монтаж или се поставя върху плот/мебел. С отвор за смесителя в ляво. Удобно решение за малки помещения. Производител - Roca Испания.10 години гара..

244.80лв.
Без данък: 204.00лв.

DEBBA Умивалник 55 / 44

DEBBA Умивалник 55 / 44

Умивалник DEBBA 55 / 44  от икономичната серия порцелан с много добра цена. Може да се комбинира с полуконзола или конзола. Класически умивалник с един отвор за смесител и крепежни елементи&nb..

111.00лв.
Без данък: 92.50лв.

Умивалник Laufen VAL 60 см

Умивалник Laufen VAL 60 см

Умивалник за стенен монтаж или за монтаж върху плот/мебел от колекция Val на реномирания швейцарски производител на обзавеждане за баня Laufen.Размери на умивалника:600 х 420 х 115 ммТози умивалник за..

648.00лв.
Без данък: 540.00лв.

RUY OHTAKE  Coffee  375 x 375 x 175 mm Умивалник Върху Плот

RUY OHTAKE Coffee 375 x 375 x 175 mm Умивалник Върху Плот

Вдъхновен от морските вълни, постоянно променящата се линия на хоризонта и най-чистата форма на дизайн – яйцето, бразилския архитект Ruy Ohtake използва елементи от природата за да създаде колекция от..

390.00лв.
Без данък: 325.00лв.

ADELE Умивалник за стена 50 x 40 см

ADELE Умивалник за стена 50 x 40 см

Умивалник  50 x 40 от серията Roca ADELE за монтаж на стена предлага практичен и функционален вариант за Вашата баня. Колекцията е проектирана за хора, които търсят организирано място в тяхната б..

56.76лв.
Без данък: 47.30лв.

BEYOND Вграден умивалник за плот 450 x 450 mm цветен

BEYOND Вграден умивалник за плот 450 x 450 mm цветен

Вграден умивалник за плот BEYOND на испанския производител ROCA, със специално антибактериално покритие и размери 450 x 450 mm. Произведени чрез използването на нова технология висококласната сер..

699.60лв.
Без данък: 583.00лв.

INSPIRA Round Умивалник за монтаж върху плот 370

INSPIRA Round Умивалник за монтаж върху плот 370

Умивалник за монтаж върху мебел или за стенен монтаж от колекцията INSPIRA на испанския производител ROCA произведен от санитарен порцелан FINECERAMIC ® по иновативна технология съчетаваща здравината ..

396.00лв. 450.00лв.
Без данък: 330.00лв.

Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги. [Повече информация.]